Dr. Corina

Herpes simplex -Ce este, Modalitati de transmitere

In Afectiuni dermatologice on January 9, 2009 at 6:15 PM

Herpesul este cauzat de catre un virus numit HVS -herpes simplex.  Exista doua tipuri , herpes virus 1 si 2, ce au in comun cam 50% din gene.  Atentie! Este virus, de aceea nu se trateaza cu antibiotice deoarece nu au efect, ci cu antivirale-dupa cum vom vedea ulterior

Herpes labial

Herpes labial

herpesul labial (numit si herpes bucal) este cauzat de virusul herpetic tip 1

herpesul genital este cauzat de virusul herpetic de  tip 2

Herpes genital

Herpes genital

Totusi, exista si herpes genital cu virus 1 si herpes bucal cu virus tip 2! Clinic-dupa cum arata leziunile- nu se poate discrimina tipul de virus -practic arata la fel!

Cum se transmite?

Virusul se transmite prin contactul cu persoanele care au leziuni active (care au semne de infectie), dar si prin contactul cu cei care nu au leziuni active.

Se mai transmite de la mama la copil, la trecerea prin canalul vaginal la nastere,

Herpes neonatoal

Herpes neonatoal

prin contactul cu saliva infectata (asa numitul herpes gladiatorum, la wrestleri si sportivi),  la nivelul leziunilor traumatice (panaritiu herpetic-herpetic whitlow) si mai putin de pe obiecte contaminate.

Recapituland:

-contact sexual vaginal

-contact sexual anal

-contact sexual oral

-sarut sau contact direct al pielii cu pielea infectata

Putem sti cand  cu o persoana cu care intram in contact ne poate transmite virusul, fie prin sarut fie prin contact sexual?

Nu, nu putem sti! Orice contact sexual poate transmite herpesul! ..chiar si cand este vorba despre persoane care nu prezinta nicio leziune pe piele sau mucoase.

Ba mai mult, se presupune ca aceasta este principala cale de transmitere a virusului, cea asimptomatica. Cand apar leziuni, lumea evita sa se sarute sau sa faca sex, cu atat mai mult cu cat actul sexual este dureros cand exista leziuni de herpes. Dar cand nu exista leziuni si disconfort,  herpesul se poate transmite linistit..

Evolutia herpesului

Dispare vreodata herpesul din organism?

Nu, niciodata: virusul ramane in organism, merge pe nervi de la piele spre ganglioni, apoi reapare la piele in diverse situatii.

Cand apare herpesul?

In situatii precum scaderea imunitatii, infectii, expunere la Soare sau ultraviolete, febra, pneumonie, gripa, stres, tulburari digestive.

  1. […] proasta – nu exista tratament curativ pt herpes simplex (care sa VINDECE herpesul)- virusul odata luat ramane in organism forever, si reapare cand si cand.. mai precis cand scade […]

  2. […] proasta – nu exista tratament curativ pt herpes simplex (care sa VINDECE herpesul)- virusul odata luat ramane in organism forever, si reapare cand si cand.. mai precis cand scade […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: