Dr. Corina

Cum apar verucile ( negii )

In Afectiuni dermatologice on January 3, 2009 at 9:55 PM

Dupa cum ziceam, negii (verucile) apar ca urmare a infectiei pielii cu un papova virus –HPV. HPV este acronimul de la Human Papilloma Virus, virusul papilloma uman.

Virusul care da verucile

Virusul care da verucile

Cum poti capata infectia cu HPV?

Desi HPV traieste indefinit pe obiecte, infectarea se face cel mai des de la oameni sau animale infectate. La risc sunt macelarii si cei care lucreaza cu peste (tin mult mainile in apa, microleziuni ale pielii cauzate de manipularea carnii), cei care frecventeaza bazinele de inot (umezeala, clorul din apa si abraziunea pielii de catre suprafete dure precum piatra/faianta) si scolarii.

Microtraumatismele (asa numitele “solutii de continuitate” intre organism si mediul extern) sunt cei mai importanti factori favorizanti.

Transpiratia de asemenea este un factor favorizant important, de acea copiii trebuie sa poarte incaltaminte deschisa, care sa lase pielea piciorului sa respire. Hiperhidroza este de asemena un factor favorizant important.

Exista si autoinoculare, adica transmiterea la aceeasi persoana de la o zona la alta- de aceea sunt frecvente verucile din jurul unghiilor (periunghiale) la cei care isi rod cuticulele.

Apar frecvent si la cei care le rup/traumatizeaza la ras/barbierit, aspect valabil atat pentru verucile de pe fata cat si pentru negi genitali).

De asemenea verucile se pot si intinde din aproape in aproape (se extind), ba mai mult pot infecta suprafete de piele alaturate, rezultand infectii “in balama” sau “kissing warts”.

Kissing warts

Un fenomen interesant este…… (mai mult) ….fenomenul Koebner (aparitia de veruci in urma unor traumatisme ale pielii-acolo un pielea este lezata pot aparea veruci), fapt care explica aparitia verucilor pe zonele de presiune ale piciorului, zone care suporta cea mai mare solicitare mecanica. Cu cat presiune aeste mai mare, cu atat verucile se dezvolta mai puternic, si evident si durerea este mai mare (durerea la pasit pe care o au cei cu veruci plantare este atroce de foarte multe ori).

Veruci plantare

Veruci plantare -punctele negre sunt vase trombozate

  1. […] o multitudine de feluri posibile de negi si veruci, dar le putem lua in ordine pe fiecare, vom explica cum apar / cum se transmit si mai ales cum puteti scapa de […]

  2. Buna…am si eu negii p ambele maini. Cum as putea sa scap de ei? va rog ajutati-ma

  3. Salut,
    Multumesc pt articol.
    Mi-a aparut un neg… dupa ce m-am ars accidental cu tigara la un deget. Mi s-a parut “o stranie coincidentza”, dar citind aici imi dau seama ca nu a fost chiar asa.

  4. deci am si io cv de genul la ultima poza Veruci plantare -punctele negre sunt vase trombozate pe piciorul drept ma manca fff tare asi dori si io un tratament il am de cv timp asi dori sa despara ce ar trebui sa fac va rog ajutatima si pe mine cu un sfat..va multumesc mult

  5. Multumesc si eu. M am linistit ca negii nu sunt formatiuni precanceroase 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: